2008
  May
  June
  July
  August
  September
  October
  November
  December

2009
  January
  February
  March
  April
  May
  June
  July
  August
  September
  October

Munkálatok


   2008 május 31

   Már jócskán itt a tavasz, kinyitott a múzeum. Mi amatőrök amellett, hogy az egyelőre még elég ritkán érkező látogatókat is elvezetjük a múzeumban hozzáfogtunk a technikai eszközök karbantartásának. Ami az eszközökön vörösen virít, az sajnos nem piros festék, hanem rozsda. És bár nem túl vékony a képen látható jármű karosszériája, mégsem lenne jó, ha a rozsda győzne. Ezért saját erőbol és a saját szabadidőnk terhére elkezdtük az eszközöket rendbe tenni. Az utolsó képeken a vörös szín már szerencsére alapozó festék. Reményeink szerint lesz ez még zöld is.


   2008 június 7

   Az egyik fajta vörös (rozsda) apránként átalakul másfajta vörös (alapozó festék) színné. Apránként csak kész lesz az egész. Most is csak az eső miatt hagytuk abba.


   2008 június 29-30

   Már elég régen köztudott, hogy a Nemzetvédelmi Egyetem katonai főiskolai kara elköltözik az Üllői úti objektumból. Ezzel együtt megszűnik az ott lévő Bólyai Haditechnikai Park is. Ennek a gyűjteménynek nagyon jelentős légvédelmi eszközkészlete van, aminek a zsámbéki múzeumban is jó helye lenne. A múzeum területe viszont jelen állapotában nem alkalmas nagyobb számú kiállítási tárgy befogadására. Ezért amatőr barátaimmal elhatároztuk, hogy egy jókora területet megtisztítunk az ott évek alatt kialakult bozóttól, hogy a reményeink szerint hozzánk érkező eszközöknek helyet tudjunk biztosítani. A múzeumba vezető út melletti háromszög alakú területről, a régi 'O' anyagtöltő helyről, valamint a mellette lévő üres területről van szó. A képeken jól látszik a terület állapota a munka megkezdése előtt. Ha nehezen is, de haladt a munka. Közben sokszor eszünkbe jutott, hogy az ország összes szúrós bokra nálunk nőtt ki. A vadrózsa, a kökény, az olajbokor a melós kesztyűn is sokszor átszúrt.


   2008 július 5-6

   Hozzáláttunk a hajdani 'O' anyagtöltő hely megtisztításához. A régi keramit burkolat még viszonylag jó állapotban van, de a bozót itt is hatalmas. Ezen a területen be tudunk rendezni egy kiállítást, amin a rakéta hajtóanyaggal feltöltését tudjuk bemutatni. Erre a kiállításra a szükséges eszközök már most is rendelkezésre állnak. Emellett természetesen folytattunk egy korábban megkezdett munkát, a leendő 'lokátorkert' területén takarítottunk. Hát bizony volt mit takarítani. 1997 óta a területhez nem nyúlt senki, és az eltelt idő alatt a helyet elkezdte visszahódítani a természet. Mi újból elkezdtük az elhódítást, de nekünk nehezebb dolgunk volt.


   2008 július 12-13

   Volt egy hajdani katonám, aki azzal traktálta a társait, hogy 'Van egy rossz és egy jó hírem: A rossz az, hogy havat kell takarítani, a jó viszont az, hogy van hó elegendő.' Nekem ez jutott eszembe, hogy bozótot kell irtani, viszont van bozót bőven.
   Folytattuk a tervezett kiállítóterek kialakítását, pontosabban a területekről a bozót eltakarítását. Ezen a hétvégén nekiláttunk a majdani csapatlégvédelmi kiállítóteret kialakítani az 'O' anyagtöltő fedezéke és a 7-es épület előtti földtöltés között. Szerencsére van mit csinálni.


   2008 július 19-20

   Folytattuk a csapatlégvédelmi kiállítótér takarítását. A terület mindkét végén magasodó földhányást is kitisztítottuk.
   Ráadásul előkészítettük a jövő hétre tervezett munkát, kihúztunk néhány kocsit a már kitisztított 'O' töltő hely elé.


   2008 július 26-27

   Folytattuk a bozótirtást. A leendő lokátorkert és a leendő csapatlégvédelmi kiállítótér egyre jobban néz ki.
   Mellette elkezdtük a 7-es épülettel szemközti földtöltés oldalát kitakarítani. Ha azzal készen leszünk, szélesíteni tudjuk a kiállítóteret.
   Már nagyon sok szemetet elhordtunk a múzeum területéről. A hajdani kettes őrhely mellett már elég tetemes mennyiséget felhalmoztunk.


   2008 augusztus 2-3

   Ezen a hétvégén a 7-es épület előtti töltés széle volt soron. Ugyan már az előző héten elkezdtük, de húzósabb feladatnak bizonyult, mint elsőre gondoltuk. Ezen a területen már csak a vízelvezető árok kitisztítása lenne hátra, de az későbbre marad.


   2008 augusztus 17

   Ezen a hétvégén a brigád szakmai kirándulásként megtekintette a kecskeméti repülőnapot. Ezért a maradék időben csak egy kevés munkára volt időnk. Kitisztítottuk az 'O' töltő földfedezékének belső felét. Így már legalább elfogadható kinézete van a helynek.


   2008 augusztus 28

   A képen látható munkagéppel elkezdtük a kiállítóterek tereprendezését. Először az EÁP előtt kialakítottunk egy nagyobb parkoló helyet a látogatók gépkocsijai számára. Reméljük azt, hogy a jelenleg meglévő 6 - 8 gépkocsi számára kialakított hely hamarosan nem lesz elég. A gép aztán elkezdte a területen is a földmunkát, de nem jutott sokra. Valami technikai probléma miatt sokáig szerelte a gazdája, majd amikor nagy nehezen életet tudott bele lehelni, akkor elment. Azóta sem láttuk.


   2008 augusztus 30

   Egy szem rakétánk az amatőr színház épülete előtt lakott idáig, és bizony sokszor elég mostoha sorsa volt. Hol mosott ruhát, hol meg szemetet tároltak rajta. Ezért elhatároztuk, hogy az egészet futóműre emeljük és átszállítjuk a múzeum területére. A dolog természetesen nem volt olyan egyszerű, hiszen a szereléshez szükséges csavarok utoljára 2000-ben voltak megmozdítva. Azóta természetesen rendesen be volt rozsdásodva rajta jó néhány elem. Mire a telepítéshez szükséges csavarokat sikerült használható állapotba hozni, eltelt néhány nap.
   Az áttelepítés nagy napjára összejöttünk jó néhányan, de többségében olyanok, akik ilyen munkát még távolról sem láttak. A mintegy 20 fős társaságban mindössze ketten voltak olyanok, akik ilyen tevékenységet végeztek valaha. Köszönet nekik a segítségért. Arra sajnos nem volt lehetőségünk, hogy a rakétát leszedjük az indító állványról, mert se szállító kocsink, se darunk nem volt. Ezért úgy oldottuk meg a dolgot, hogy a rakétát rákötöttük az állványra és úgy szereltük alá a kerekeket. Bár kissé macerás volt, így is sikerült a dolog, csak néhány öreg szakmabeli meg ne lássa a képeket.
   A KrAZ sajnos csak kölcsön van.


   2008 szeptember 10,12

   A HM elhatározta, hogy besegít a kiállításra szánt területek kialakításában. A munkákat felmérendő egy magas szintű bizottság látogatott a múzeumba, hogy megnézzék, mit kéne csinálni. Távozásuk után a múzeum öntevékeny brigádja hatalmas munkába kezdett. Vendégeinktől az a kérés érkezett, hogy a 7-es épület elől, illetve az épületből ki kell szállítani az eszközöket, mert hamarosan ki fogják szállítani a Bólyai Haditechnikai Park eszközeit, illetve hamarosan kezdődnek a földmunkák.
   Szerencsére ismét összejöttünk jó néhányan, és szerencsére jó volt az idő.


   2008 szeptember 13

   Két kemény munkával töltött nap eredménye az lett, hogy a 7-es épület előtti teret és magát az épületet majdnem teljesen kiürítettük. (Most már jöhet a Bólyai főiskoláról a kiállítani való.)
   A munkánk eredménye a képeken látható.


   2008 szeptember 18

   18-án megérkezett a Bólyai főiskoláról két kamionra felpakolva a közelmúltban még tanterembe beépített SZ-75M3 Volhov és SZ-125M Nyeva oktató komplexum. A képeken látható az eszközök állapota. Ráadásul mikor a múzeumba megérkeztem, már megérkezett egy telefonhívás is, hogy elégedjünk meg ennyivel, mert a Bólyai főiskola többi eszközét eladják. A 'jó hír' ellenére az érkezett eszközöket a 7-es épületben biztonságba helyeztük. A továbbiakon gondolkozni ezután kezdtünk el.


   2008 október 19-20

   A hétvégét ünneplés helyett kemény munkával töltöttük. Mindkét nap reggel hattól este hatig dolgoztunk. Híre jött, hogy egy vállalkozó a HM megrendelésére hétfőn kezdi a kiállítóterek kialakításával kapcsolatos földmunkákat. Kicsit korábban arra a gondolatra jutottunk, hogy a volt laktanyából a hajdani közműcsatorna betonfedlapjait felhordjuk a múzeumba, és a kiállított eszközök talpait, illetve kerekeit arra helyezzük. Volt jelentkező a segítségre, de végül is csak ránk maradt a munka. A képen látható sárga masina csak kölcsön van. A két nap alatt összesen 102 darab méretes betonlapot szereztünk, ami csak a munkánkba került.


   2008 október 21-28

   Azért némi pozitívum is van a múzeum életében. A HM megrendelte és kifizeti, egy vállalkozó pedig elkészítette a tervezett kiállítóterek egy részét. A lokátorkert és a tervezett csapatlégvédelmi kiállítótér a képeken látható módon elkészült. A 7-es épület előtti terület szélét egy méterrel megszélesítették. Megmaradt viszont a terület közepén a gödör, ahonnan néhány évvel ezelőtt alkalmas módon felszedték és elvitték a betonelemeket. Mindenesetre ne legyünk elégedetlenek, mert ez is hatalmas eredmény.


   2008 november 1-2

   A frissen elkészített területeket rögtön ki is használjuk. A két nap a lokátorkert összes meglévő eszköze a helyére került.


   2008 november 15

   Ismét összejöttünk jó néhányan. Ma a lokátorkert első két eszközét, a P-19 lokátort és a Parol 1L22 IFF kabint raktuk össze. A P-19 lokátorral könnyebb dolgunk volt, mert a társaságban volt egy valaki, aki jó néhány évvel ezelott csinált már valami hasonlót. Ám az 1L22 kabin már jobban feladta a leckét. Egy komoly hibát is vétettünk, aminek majdnem baleset lett a vége. Ennek ellenére azt is sikerült összerakni. Hacsak valahová át nem helyezzük, ebben az országban még egyszer ilyen telepítés nem lesz. Rengeteg fényképet készítettünk, és film is készült a munkáról.


   2008 november 23

   Beköszöntött a tél. A múzeum jelenleg ilyen képet mutat. Ilyenkor nem is lehet értelmes munkát végezni, legalábbis nem a szabadban. Bent az épületben gépkocsi karbantartás, takarítás és egyebek. És elvittük az őrszemélyzetet járőrszolgálatra, pontosabban sétálni.