2008
  May
  June
  July
  August
  September
  October
  November
  December

2009
  January
  February
  March
  April
  May
  June
  July
  August
  September
  October

Munkálatok


   2009 május 2

   Megjött a jó idő. Lassan össze kéne rakni a lokátor kertben elhelyezett eszközöket. De az antennák elemei helyenként olyan rozsdásak, hogy rossz ránézni. Ha sikerül összerakni az antennákat, akkor már nem férünk hozzá, ezért kell még elötte valamit csinálni a rozsdával. De azt is tudom, hogy ezek az eszközök nem mostanában fognak ismét festéket látni, ezért még az összerakás elött el kell végezni a festést.
   Ezek a vasak a P-37 lokátor antennarendszerének tartó elemei.


   2009 május 16

   A képeken látszik a P-37 lokátor teteje. Előző évben még be is ázott a kabin, de azt némi tömítő anyaggal sikerült megakadályozni. Viszont itt van feladatnak a rozsda. Szerencsére sikerült a felesleget levakarni, és nem sajnáltuk a festéket sem.


   2009 június 28

   Hosszabb kihagyás után folytattuk a festést. A lokátor oldalán az a zöldes festés már a végleges szín lesz. Az a neve, hogy 'szovjetföld zöld'.


   2009 július 3

   Nevezetes vendége volt a múzeumnak. Meglátogatta a gyűjteményt Dani Zoltán ny. ezredes, a szerb hadsereg hajdani légvédelmi rakétás tisztje, aki arról híres, hogy 1999. március 27-én osztályával lelőtte az USA F-117 lopakodó bombázóját. A vendég jól érezte magát a múltját jellemző eszközök között.


   2009 július 4

   Ezek a rácsos holmik a PRV-13 magasságmérő lokátor antennájának elemei. Ha ezeket összerakjuk, a teteje 15 méter magasan lesz. Oda pedig nehéz lenne felvinni a festékes vödröt. Ezért nekifogtunk a festésnek, amíg még nem késő.
   Erről a lokátorról annyit kell tudni, hogy ez a példány még Magyarországon nem volt telepítve. Az adó - vevő kabin, és benne a csőtápvonalak még olyan állapotban vannak, ahogy annak idején a gyárban összerakták. Az antennarendszer már más helyzetben van. Láthatólag megvan a teljes antennarendszer, de valami háromféle készletből. Ezért is határoztuk el a festést.


   2009 július 12

   A PRV-13 lokátor kabinján is van éppen festeni való. Egyelőre csak annyira telt, hogy azokat az elemeket, amik a telepítés során magasra kerülnek, azokat letakarítjuk és lefestjük. Többre egyelőre nem telik.


   2009 július 14-16

   Most már biztos a kiállítás bővítése. Elkezdtek kiérkezni a kiállításra szánt eszközök. Már nemcsak egy rakétánk van.
   Másnap folytatódott a múzeum eszközeinek kiszállítása. Az elmúlt évhez képest a rakétáink száma 200 %-kal szaporodott.
   16-án is kaptunk egy csomó kiállítani való eszközt. Van már olyan látnivaló is, ami egy kismagasságú rakéta komplexum tűzvezető lokátora. Nem lesz egyszerű dolog összerakni, de majd valahogy megküzdünk vele. Érkezett (sajnos csak kölcsön) egy emelővillás targonca, így a rakodni valót nem a képeken látható öreg masinával kell csinálni. Érkezett egy öreg harckocsi vontató is a kisebb - nagyobb vasak mozgatására. A vontató elsőrangú szúnyogirtó eszköz, ugyanis gázadáskor olyan füstöt okád, amit csak igen harcedzett szúnyogok viselnek el.


   2009 július 21

   Ma többek között egy ZSZU-23-4 önjáró légvédelmi gépágyút, valamint egy KSZ-19 légvédelmi ágyút kaptunk. Az ágyú épségben megérkezett, ám az ideiglenes tárolási helyére való betoláskor megsérült a futóműve. Még szerencse, hogy mindez nem az autópályán történt.


   2009 július 22

   Ma a 2K12 KUB légvédelmi rakéta komplexum néhány elemét kaptuk meg. Az eszközök elsőrangú állapotban vannak. Nem nagyon kellett velük erőlködni, egy rántás és már dohogott is a hat hatalmas henger. A járművek ezután a saját lábukon álltak be az ideiglenes tárolási helyükre. Ma is kaptunk valami öt darab rakétát.
   Már annyi rakétánk van, hogy lassan nem is tudunk velük mit kezdeni.


   2009 július 23

   Ma néhány indítóállványt kaptunk a rakéták alá. Alakul ez kérem.


   2009 augusztus 1-2

   Ismét hétvége van. Szünetel a szállítás, így az időt arra használtuk ki, hogy az előző évben kiszállított, és elötte borzalmasan tönkretett oktató komplexumok elemeit helyeztük el a végleges helyükre. Sajnos arra nincs remény, hogy ezeket az eszközöket valaha is üzembe helyezzük, de mostantól a szekrények úgy állnak egymás mellett, mint eredeti állapotukban.


   2009 augusztus 5

   Elkészült a csapatlégvédelmi eszközök helye. A terület elegyengetve, és valami vöröses zúzott kő burkolat került oda valami 15 cm vastagságban. Erre a helyre ma oda is rendeztük a csapatlégvédelmi eszközöket, kerekeseket, lánctalpasokat egyaránt. Volt olyan jármű, ami a saját lábán (lánctalpán) állt a végleges helyére, de azért jó szolgálatot tett a harckocsi vontató, hiszen a járművek zöme sajnos mozgásképtelen.


   2009 augusztus 6

   Ma a helyükre kerültek a légvédelmi tüzér park eszközei. A különböző korú és ürméretű ágyúink, illetve a hozzájuk tartozó tűzvezető eszközök elfoglalták a végleges helyüket.


   2009 augusztus 9

   Már szinte hiányzott a szerelés. Ma felállítottuk a P-40 lokátor antennáját. Felállítani nem volt nehéz, mert ezeket az eszközöket viszonylag egyszerű szerelni, de a szintezés módjára nem jöttünk rá. Így most szegény lokátor tetején az antenna hanyatt akar esni. Majd keresünk valami szakembert, aki megbirkózik a feladattal. Felállítottuk a tüzérpark RPK-1 tűzvezető lokátorát is. A ráadás az volt, hogy a két önjáró indítójárműre felpakoltuk a rakéta konténereket. Most már kezdenek hasonlítani valami harceszközre.


   2009 augusztus 11

   Ma nagyot léptünk előre a teljes készenlét felé. A Veszprémi 54. légtérellenőrző ezred parancsnoka nagy létszámú szakember csoportot küldött a segítségünkre, hogy a különféle rádiólokátorainkat telepítsék. A múzeumban van olyan lokátor is, amelyik olyan öreg, hogy ezek a fiatal katonák nem is nagyon láttak olyant, mégis sikerrel megoldották a feladat nagy részét. Áll a P-18 lokátorunk, a PRV-13 magasságmérőnk. A P-12 lokátort alkatrész probléma miatt nem sikerült összerakni, a P-37 telepítéséhez meg a daru hiányzott. Na majd máskor.


   2009 augusztus 13

   Ma a Győri 12. légvédelmi rakéta ezred csapata érkezett hozzánk vendégségbe. Vendégeink rögtön fel is állították a 2K12 KUB komplexum tűzvezető berendezését, és a P-40 lokátorunk antennáját is szintezték. Ma elkészült az összes lokátorunk, valamennyi a végleges helyén áll, antennák, egyebek összerakva.
   Már csak a rozsdát kéne eltüntetni innen - onnan.


   2009 augusztus 15

   Van egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúnk, ami a raktárból ládában érkezett. Ma végre azt is sikerült összerakni néhány régi szakember segítségével.
   Elkészültek a kiállítási tárgyak elé az ismertető táblák is. Már csak az utolsó simításokat kell elvégezni és készen vagyunk az ünnepélyes megnyitóra.