2008
  May
  June
  July
  August
  September
  October
  November
  December

2009
  January
  February
  March
  April
  May
  June
  July
  August
  September
  October

Munkálatok


   2009 július 3

   Nevezetes vendége volt a múzeumnak. Meglátogatta a gyűjteményt Dani Zoltán ny. ezredes, a szerb hadsereg hajdani légvédelmi rakétás tisztje, aki arról híres, hogy 1999. március 27-én osztályával lelőtte az USA F-117 lopakodó bombázóját. A vendég jól érezte magát a múltját jellemző eszközök között.


   2009 július 4

   Ezek a rácsos holmik a PRV-13 magasságmérő lokátor antennájának elemei. Ha ezeket összerakjuk, a teteje 15 méter magasan lesz. Oda pedig nehéz lenne felvinni a festékes vödröt. Ezért nekifogtunk a festésnek, amíg még nem késő.
   Erről a lokátorról annyit kell tudni, hogy ez a példány még Magyarországon nem volt telepítve. Az adó - vevő kabin, és benne a csőtápvonalak még olyan állapotban vannak, ahogy annak idején a gyárban összerakták. Az antennarendszer már más helyzetben van. Láthatólag megvan a teljes antennarendszer, de valami háromféle készletből. Ezért is határoztuk el a festést.


   2009 július 12

   A PRV-13 lokátor kabinján is van éppen festeni való. Egyelőre csak annyira telt, hogy azokat az elemeket, amik a telepítés során magasra kerülnek, azokat letakarítjuk és lefestjük. Többre egyelőre nem telik.


   2009 július 14-16

   Most már biztos a kiállítás bővítése. Elkezdtek kiérkezni a kiállításra szánt eszközök. Már nemcsak egy rakétánk van.
   Másnap folytatódott a múzeum eszközeinek kiszállítása. Az elmúlt évhez képest a rakétáink száma 200 %-kal szaporodott.
   16-án is kaptunk egy csomó kiállítani való eszközt. Van már olyan látnivaló is, ami egy kismagasságú rakéta komplexum tűzvezető lokátora. Nem lesz egyszerű dolog összerakni, de majd valahogy megküzdünk vele. Érkezett (sajnos csak kölcsön) egy emelővillás targonca, így a rakodni valót nem a képeken látható öreg masinával kell csinálni. Érkezett egy öreg harckocsi vontató is a kisebb - nagyobb vasak mozgatására. A vontató elsőrangú szúnyogirtó eszköz, ugyanis gázadáskor olyan füstöt okád, amit csak igen harcedzett szúnyogok viselnek el.


   2009 július 21

   Ma többek között egy ZSZU-23-4 önjáró légvédelmi gépágyút, valamint egy KSZ-19 légvédelmi ágyút kaptunk. Az ágyú épségben megérkezett, ám az ideiglenes tárolási helyére való betoláskor megsérült a futóműve. Még szerencse, hogy mindez nem az autópályán történt.


   2009 július 22

   Ma a 2K12 KUB légvédelmi rakéta komplexum néhány elemét kaptuk meg. Az eszközök elsőrangú állapotban vannak. Nem nagyon kellett velük erőlködni, egy rántás és már dohogott is a hat hatalmas henger. A járművek ezután a saját lábukon álltak be az ideiglenes tárolási helyükre. Ma is kaptunk valami öt darab rakétát.
   Már annyi rakétánk van, hogy lassan nem is tudunk velük mit kezdeni.


   2009 július 23

   Ma néhány indítóállványt kaptunk a rakéták alá. Alakul ez kérem.